Полезни съвети за перални

Автоматичната пералня отдавна не е лукс, а необходимост за всяко домакинство. В магазините за бяла техника се предлагат всевъзможни марки и модели на различни цени. Макар че водещ принцип при избор на какъвто и да е уред е реномето на марката, има и случаи, при които невинаги името оправдава качеството. Доказателство за това е сравнителен тест на 15 вида перални машини, извършен от Международната организация за потребителски проучвания и тестове ICRT, предоставен за “Марица” от асоциация Активни потребители. Тествани са следните показатели: почистване, изплакване, центрофугиране, шум, удобство, консумация на енергия и ръководство на потребителя. Всички марки се предлагат у нас и са в ценови диапазон от 500 до 3644 лева.

Минимална оценка с 26 точки от максималните 100 е дадена на пералня Panasonic, модел NA-14VA1WGN. Тя е получила най-слаби показатели по критериите – почистване, изплакване, работа с бутоните и консумация в режим на готовност, макар че с цената си – 899 лв., не се нарежда сред евтините. Предпоследна на опашката в класацията е Indesit IWD6103, с 35 точки. Освен че притежава част от изброените недостатъци, най-голямото неудобство при нея е трудната поддръжка. Най-шумни от всички марки са два модела Candy – GO12829/1 и CTF1206. Заради високите си децибели те също са избутани назад, съответно с 39 и 40 точки.

Първенство по изпиране водят един от тестваните три модела Miele – W6544WPS, LG и Hotpoint Ariston. Същите са получили най-високи оценки – 69 точки. Сред предимствата им са също характеристика като центрофугиране, продължителност на прането, работа с дисплея, поддръжка и консумация на енергия за затопляне на водата и ръководство на потребителя. Най-скъпият на родния пазар модел пералня Miele W5963WPS – 3644 лв., се нарежда на четвърто място, с 65 точки, заради недобро изплакване и затруднение при работа с бутоните.Каква пералня машина ще изберем? Зависи най-вече от това колко пари сме готови да отделим. Ако не перем често и не искаме да похарчим много пари за нашата нова пералня машина, за Вас би била подходяща по-опростена такава, без екстра функции. Едиственото, с което трябва да се съобразим е големината на мястото, където искаме да я поставим. По-опростените перални машини са на пазара за около 500 лв., а относително добрите, ефикасните и средните по клас перални струват 900 лв. 

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ПЕРАЛНИТЕ МАШИНИ ПО  ЕНЕРГИЕН КЛАС:

от А до G

КОЯ ДА БЪДЕ ?

При покупка на перална машина, ако желаете да пестите ток, вода и прах за пране, се уверете, че избраната от вас машина има знак за енергийна ефективност А. По принцип по-евтините модели показват по-ниски показатели, въпреки че сред тях също има машини с енергиен клас ААВ или ААА. Макар че някои от по-евтините модели не влизат в графата за добър резултат от прането при теста, те може да се окажат приличен вариант за хора с по-ограничени възможности, предвид икономия на ток и вода. Такива са два модела AEG-Electrolux – EWF107410W и EWC1350.

Активните потребители препоръчват при покупка на перална машина да се обръща специално внимание на няколко фактора: ефикасност на прането, изплакването и барабана, ефективност на водата, шум при пране, енергийна ефективност и издръжливост.Ако искаме да имаме по-малки разходи, след закупуването на пералнята, е хубаво да изберем такава с по-малка консумация на енергиятa, перални от клас С биха били задоволителни, от клас В са добри, а тези от клас А са много добри. Пералните от клас А+ (++) са най-добрите, понеже те спестяват най-много енергия. Разликата в цените на две перални от един и същ модел, но от от А и С клас е около 150-250 лв., която сума би ни се възвърнала от спестената енергия за 6-12 месеца.

ЗАЩО СЛЕД ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ НОРМАЛНА  ЕКСПЛОАТАЦИЯ СЪДОМИЯЛНАТА ПРЕСТАВА ДА  МИЕ ДОБРЕ ?

Както всяка машина така и съдомиалната се нуждае от правилна употреба, поддръжка и профилактика. При ежедневното миене на посудата по детайлите на съдомиалната се наслагват неразтворени от препаратите мазнини и друга нечистотия, които стесняват пътя на водата и по този начин се намалява ефективността на процеса. Много често тези наслагвания запушват системата за контрол на количеството вода и като резултат, съдомиалната препълва. За нормалното миене от голяма важност е твърдостта на водата. Твърдата вода ( с разтворени карбонатни соли ) не поема добре миещите вещества и за това повечето съдомиални трябва да се зареждат със сол, за омекотяване. От особена важност е и наличието на „гланц“ в машината иначе след миенето остават досадните петна и капки. Не забравяйте, че в съдовете измити с миялната се храните – почиствайте грижливо остатъците от храни и всякакви нечистотии. Поне веднъж месечно направете един празен цикъл, само с препарат – без посуда.